Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
easyaanrecht-website

Voor- en nadelen composiet

Wanneer je het over een aanrechtblad hebt, komt gelijk de term composiet bij mensen op. Composiet is namelijk een van de bekendste en meest verkochte aanrechtbladen in Nederland. Composiet wordt niet alleen voor aanrechtbladen gebruikt, maar ook voor vloeren, wandbekleding en meubilair.

De naam composiet vertelt eigenlijk al hoe dit materiaal is opgebouwd. Composiet is namelijk afgeleid van het woord ‘composed’, wat samengesteld betekent. Het zijn dus samengestelde componenten die bij elkaar het perfecte aanrechtblad voor jou creëren.

Wat is composiet?

We weten nu dat composiet uit samengestelde componenten bestaat. Maar wat zijn die componenten? Deze componenten zijn verschillende gerecyclede materialen, zoals graniet, kwarts, beton en harsen. Hierbij wordt de juiste mix tussen de materialen gevonden. Van deze materialen is kwarts de hoofdcomponent bij composiet. Kwarts is normaal gesproken wit/transparant, waardoor er kleurpigmenten of granietkorrels kunnen worden toegevoegd, maar kwarts kan ook van nature andere kleuren hebben, waardoor kleurpigmenten soms overbodig zijn. Al deze componenten worden in silo’s samengebracht, en vervolgens onder hoge druk en temperatuur gevormd tot composieten aanrechtbladen.

De voordelen van composiet

Allereerst is composiet een uiterst duurzaam materiaal. Het wordt gemaakt van een mengsel van natuursteen en hars, waardoor het bestand is tegen krassen. Dit zorgt ervoor dat het aanrechtblad lang meegaat zonder dat het snel beschadigd raakt.


Ook is een composiet aanrechtblad onderhoudsvriendelijk. Vuil en vloeistoffen trekken niet makkelijk in het materiaal. Hierdoor is het gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel. Dit moet echter wel regelmatig gedaan worden, want als dit nooit gedaan wordt ontstaan er alsnog vlekken wat iedereen wilt voorkomen. Doordat vuil en vloeistoffen niet makkelijk in het blad trekken is composiet hygiënisch en ideaal voor intensief gebruik in de keuken.


Een ander belangrijk voordeel is de esthetische veelzijdigheid van composiet. Het materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, zodat het moeiteloos in elk keukenontwerp kan worden geïntegreerd. Of je nu kiest voor een moderne, minimalistische uitstraling of een meer traditionele stijl, er is altijd een composiet optie die past. Composiet is  naast zijn veelzijdigheid ook nog eens gemaakt van gerecycled materiaal. Het is hierdoor erg milieuvriendelijk.


Als laatste voordeel is composiet hittebestendig. Het blad gaat niet barsten of scheuren als je per ongeluk hete thee op je aanrechtblad laat vallen. (Let op: ook al is composiet hittebestendig, raden wij aan om nooit een hete pan op het aanrechtblad te zetten. Gebruik ALTIJD een onderzetter bij een hete pan).

De nadelen van composiet

Een nadeel van composiet is dat hij niet 100% bestand is tegen vlekken. Bij de bladen van dekton en keramiek gebeurt er niks wanneer je rode wijn over het aanrechtblad laat vallen, maar jammer genoeg ontstaan er wel vlekken bij een composieten aanrechtblad wanneer dit gebeurt. Dit geldt ook voor zuren en sommige schoonmaakmiddelen. Zoals gezegd kan dit wel opgelost worden met regelmatig schoonmaken.

 

Hierbij komen we gelijk op het volgende nadeel. Een composieten aanrechtblad vraagt oplettendheid. Hoewel composiet onderhoudsvriendelijk is, moet je er wel voor zorgen dat je kleine dingen, zoals even een vochtige doek over een vlek halen of een zacht reinigingsmiddel gebruiken als je hebt geknoeid, direct doet. Als dit namelijk niet gebeurt, trekt viezigheid en vloeistof alsnog in het blad, wat vlekken veroorzaakt die je er niet meer uit krijgt.

 

Als laatste nadeel is de hittegevoeligheid van composiet. Hoewel composiet hittebestendig is, is het tegelijkertijd ook hittegevoelig. Dit betekent dat wanneer er iets heel heets op het aanrechtblad wordt geplaatst, het blad kan verkleuren. De oorzaak hiervan is de hars in composiet, die gevoelig is voor hoge temperaturen. Let dus op met hete voorwerpen, zoals pannen en gebruik altijd een onderzetter.



Voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen composiet

•         Uiterst duurzaam

•         Bestendig tegen krassen

•         Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk

•         Esthetische veelzijdigheid

•         Milieuvriendelijk

•         Hittebestendig

Nadelen composiet

•         Gevoelig voor vlekken

•         Vraagt oplettendheid

•         Hittegevoelig