Voor- en nadelen dekton
Een blad dat steeds populairder wordt in de Nederlandse keuken is een dekton aanrechtblad. Dekton wordt veelal omschreven als de meest innovatieve en unieke bladsoort. Dit komt omdat dekton het nieuwste bladsoort in de aanrechtbladen industrie. Het is zo samengesteld dat de gebruiksvriendelijkheid van dit blad als beste uit de test komt. Wanneer je eenmaal dekton in je keuken hebt, wil je in principe nooit meer wat anders. Het enige nadeel van een dekton keukenblad is dat je al deze voordelen ook terugziet in de prijs.
Wat is dekton?
Zoals gezegd is dekton het nieuwste van het nieuwste in de aanrechtbladen industrie. Het is een mix van de natuurlijke grondstoffen kwarts, glas en porselein. De perfecte balans tussen deze drie materialen is gevonden om zo een perfect aanrechtblad te maken. Het wordt samengesteld onder hoge druk en temperaturen, wat ook wel PST-technologie (Particle Sintering Technology) wordt genoemd. Deze sintering versnelt het proces dat natuurstenen miljoenen jaren doormaken, waardoor de steen een compact geheel wordt. Hierdoor is dekton zo vast en stevig dat het tegen bijna alles beschermd is. Nadat het gemaakt is, wordt het op maat geslepen en krijgt het een mat, gepolijst of ruwe afwerking.
De voordelen van dekton
Dekton heeft heel veel voordelen. Als eerste is het keukenblad slijtvast en krasbestendig. Hierdoor blijft je aanrechtblad veel langer mooi en in goede staat. Er kan namelijk niks gebeuren wanneer je per ongeluk met iets scherps, zoals een mes, op het aanrechtblad komt.
In tegenstelling tot andere bladen is dekton volledig vlekbestendig en kleurvast. Het maakt niet uit wat erop komt, het trekt er niet in en niks blijft zitten. Dit komt doordat het niet poreus is en dus volledig ondoordrinkbaar. Dit betekent dat dekton een hele dichte structuur heeft en er niks doorheen kan komen. Daarnaast is het ook hygiënisch en makkelijk schoon te maken, waardoor het erg onderhoudsvriendelijk is.
Naast dat het tegen vlekken en krassen kan, is het ook nog eens hittebestendig. Het blad zal niet zomaar barsten of scheuren wanneer je er een hete pan opzet. (Let op: ook al is dekton hittebestendig, raden wij aan om nooit een hete pan op het aanrechtblad te zetten. Gebruik ALTIJD een onderzetter bij een hete pan.)
Wat fijn is voor keukens die veel in het licht staan, is dat dekton UV-bestendig is. Het kan namelijk zo zijn dat andere bladen verkleuren bij blootstelling aan veel UV-stralen, maar dit is bij dekton niet het geval. Daarnaast kan het tegen grote temperatuurschommelingen, waardoor dekton ook perfect is voor buitenkeukens.
Dekton is gemaakt van gerecyclede materialen en is daardoor 100% CO2-neutraal. Als je dus een dekton keukenblad in huis haalt, heb je een milieuvriendelijk en duurzaam keukenblad thuis.
Naast al deze voordelen is dekton ook nog eens verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en afmetingen. Hoewel het geen natuursteen is, zijn er veel opties met dekton. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuursteenlook of een betonlook naast veel gewone kleuren.
Door al deze voordelen is het dekton aanrechtblad erg veelzijdig. Het is goed te combineren met veel verschillende soorten keukens en past overal bij door de vele mogelijkheden.
De nadelen van dekton
Dekton heeft over het algemeen niet veel nadelen. Hierdoor is de prijs van een dekton blad wel hoger dan de gemiddelde aanrechtbladen. Het is natuurlijk logisch dat je betaald voor alle voordelen die eraan zitten. Het kan dus betekend dat dekton in precies in jou budget past, maar als dat wel zo is, is het zeker een mooie optie voor jou keuken.
Daarnaast is dekton niet onverwoestbaar. Elk keukenblad moet voorzichtig mee omgegaan worden want door roekeloos gedag kan zelf een dekton aanrechtblad kapot gaan. Pas dus op met staan op deze bladen en met het stoten van harde voorwerpen, waardoor er een stuk dekton kan afbreken.
Als laatste nadeel is dat de kleur van dekton nooit helemaal opnieuw gemaakt kan worden. De kleur wordt tijdens de PST-technologie toegevoegd, waardoor er elke keer verschillende tinten en vormen van kleuren ontstaan op een aanrechtblad. Het is dus lastig om een bijpassend stuk te vinden als je eenmaal je blad hebt gekocht en je bijvoorbeeld nog een uitbreiding wilt doen.
Voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen dekton
Slijtvast en krasbestendig
Vlekbestendig en kleurbestendig
Niet poreus
Onderhoudsvriendelijk
Hittebestendig
bestendig tegen UV-stralen
Milieuvriendelijk en duurzaam
Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren
Nadelen dekton
Duurder dan een gemiddeld aanrechtblad
Niet onverwoestbaar, kan dus afbreken
Lastig om een bijpassend stuk te vinden