Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
easyaanrecht-website

Voor- en nadelen graniet

Een mooi aanrechtblad is een must voor elke keuken. Het probleem is dat er nogal wat opties zijn om uit te kiezen. Eén van die opties is de welbekende steensoort graniet. Graniet is een aanrechtbladsoort die van 100% natuursteen is gemaakt. Het staat voor velen bekend als de top van de aanrechtbladen. Dit komt omdat het niet alleen erg mooi is, maar ook voordelen biedt zoals duurzaamheid en krasbestendigheid. Daarentegen zitten er ook nadelen aan een granieten aanrechtblad. Wij hebben alle voor- en nadelen van een granieten aanrechtblad op een rijtje gezet, zodat jij een duidelijk overzicht hebt.

Wat is graniet?

Voordat we de voor- en nadelen van een granieten aanrechtblad bespreken, is het belangrijk om te weten wat graniet precies is. Zoals al gezegd, is graniet gemaakt van 100% natuursteen. Het is ontstaan uit gestold lava dat miljoenen jaren onder de grond heeft gezeten. Hierdoor wordt graniet ook wel stollingsgesteente genoemd. Door natuurlijke processen wordt graniet naar boven geduwd in de aardlagen en kan het uiteindelijk gewonnen worden in steengroeven. Over de hele wereld is graniet te vinden. In Europa is graniet vooral te vinden in Frankrijk, België, Zweden en Noorwegen. Na het winnen van de steensoort wordt het naar steenhouwerijen gebracht, waarna het geslepen wordt naar jouw wensen.

De voordelen van graniet

Graniet is dus een natuursteen. Door het uithardingsproces van soms wel miljoenen jaren is het keihard en robuust, wat natuurlijk erg belangrijk is voor een aanrechtblad. Daarnaast is het ook expressief en tijdloos, wat zorgt voor een uitstraling die altijd mooi blijft. Ook is jouw granieten keukenblad uniek. Dit komt omdat het stuk dat jij hebt nergens anders te vinden is, omdat de natuur nergens hetzelfde is. Oftewel, niemand heeft hetzelfde blad als jij, wat het erg uniek maakt om een granieten aanrechtblad te hebben.


Omdat het natuursteen is en verder niet verwerkt wordt, is het een milieuvriendelijk product. Na de winning van graniet wordt er, behalve dat het gezoet of gepolijst wordt, wat standaard is bij veel soorten aanrechtbladen, niks aan gedaan. Andere soorten, zoals keramiek, dekton en composiet, worden gemaakt door een samenstelling van verschillende materialen. Dit hele proces hoeft graniet niet door waardoor het niet veel stappen door hoeft te ondergaan totdat het bij jou op de keuken ligt.


Een ander voordeel van graniet is dat het kras- en zuurbestendig is. Hierdoor blijft het aanrechtblad langer mooi en kun je langer genieten van jouw blad.


Ook is graniet hittebestendig. Het blad zal niet zomaar barsten of scheuren wanneer je er een hete pan opzet. (Let op: ook al is graniet hittebestendig, raden wij aan om nooit een hete pan op het aanrechtblad te zetten. Gebruik ALTIJD een onderzetter bij een hete pan.)


Het laatste voordeel van graniet is de prijs van het blad. Vergeleken met keramiek en dekton zijn er veel meer kleuren beschikbaar die voordeliger zijn voor de portemonnee. Dit komt omdat graniet ten eerste iets meer nadelen heeft dan de andere bladen. De nadelen bespreken we in de volgende paragraaf. Ook is graniet een 100% natuursteen, waardoor er niet veel gedaan hoeft te worden aan het blad. Bij de andere bladen is dit wel zo, want deze moeten nog gemaakt en aangepast worden.

De nadelen van graniet

Hoewel graniet veel voordelen met zich meebrengt, zitten er ook wat nadelen aan deze steensoort. Ten eerste is graniet licht poreus en heeft het een open structuur. Dit houdt in dat het doordringbaar is voor vloeistoffen en gassen. Zo kan vocht doordringen in het blad en dit kan zorgen voor blijvende vlekken en verkleuring. Dit gebeurt vooral bij vloeistoffen die snel afgeven, zoals wijn en sommige schoonmaakmiddelen. Door de open structuur is een granieten blad ook minder hygiënisch dan andere soorten keukenbladen.


Het gezegde 'elk voordeel heeft zijn nadeel' geldt ook voor een granieten aanrechtblad. Een uniek blad is namelijk een voordeel, omdat niemand hetzelfde in huis heeft als jij. Dit is natuurlijk heel gaaf. Wat echter een nadeel is, is dat wanneer je een nieuw of extra stuk wilt, het erg lastig is om een bijpassend stuk te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld een extra deel aan je keukenblad wilt, je muurwand ook wilt bekleden met graniet, of er een stuk afgebroken is, is het bijna onmogelijk om dit weer mooi op te lossen zonder schade- of slijtageplekken te zien.


Uit de voordelen is gebleken dat een granieten aanrechtblad hittebestendig is. Dit zou betekenen dat je geen rekening hoeft te houden met hete voorwerpen of vloeistoffen. Toch raden wij aan om goed op te letten, omdat er alsnog een thermoshock kan ontstaan als je bijvoorbeeld een hete pan op een granieten aanrechtblad zet. Een thermoshock is een plotselinge verandering van temperatuur op het keukenblad, waardoor er schade, zoals blijvende verkleuring, kan ontstaan. Zet daarom dus NOOIT een hete pan op het aanrechtblad en gebruik altijd onderzetters.


Het laatste nadeel is dat een granieten aanrechtblad eens per jaar geïmpregneerd moet worden. Door je aanrechtblad te impregneren, blijft je aanrechtblad schoner en hygiënischer, waardoor het langer meegaat. Het nadeel hiervan is dat dit geld kost en tijd in beslag neemt.

 

Voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

• Robuust, expressief en tijdloos
• Unieke uitstraling
• Milieuvriendelijk
• Kras- en zuurbestendig
• Hittebestendig, let wel op voor thermoshock
• Prijs van het blad
• 100% natuurproduct

 

Nadelen
• Licht poreus
• Een open structuur, waardoor wijn en andere vloeistoffen sneller in het blad trekken en blijvende schade kunnen veroorzaken
• Minder hygiënisch dan andere materialen door de open structuur
• Natuurproduct, dus moeilijk om op een later moment een 100% gelijk blad te vinden
• Kans op thermoshock, zet dus geen hete pan op het blad!
• Het blad moet minimaal eenmaal per jaar geïmpregneerd worden