De voor- en nadelen van verschillende soorten aanrechtbladen
Composiet, keramiek, graniet en dekton zijn voorbeelden van stenen aanrechtbladen. Hoewel ze niet allemaal precies hetzelfde zijn, lijken de bladen veel op elkaar en zijn ze allemaal gemaakt om goed te functioneren als aanrechtblad. Elk blad heeft zo zijn eigen voor- en nadelen waardoor elke soort uniek is. Zo is graniet als enige van de vier bladen gemaakt van 100% natuursteen. Composiet is verkrijgbaar in meer dan 150 kleuren. Dekton is daarentegen verkrijgbaar in minder kleuren omdat het een relatief nieuw materiaal is. Dit zorgt er wel weer voor dat dekton de beste samenstelling heeft qua materialen waardoor het tegen bijna alles kan.
Elke aanrechtblad soort is dus uniek. Maar hoe onderscheiden ze zichzelf? En wat zijn de voordelen van elk blad? In dit artikel lees je alles hierover!
De voor- en nadelen op een rij
Laten we vooropstellen dat composiet, keramiek, graniet en dekton allemaal perfect kunnen fungeren als aanrechtblad. Toch hebben mensen specifieke eisen die de keuze van hun aanrechtblad beïnvloeden. Het kan namelijk zo zijn dat ze een aanrechtblad willen die volledig hittebestendig is, of volledig krasbestendig. Deze eisen kunnen de keuze voor een bepaalde soort versterken of juist verzwakken. Hierdoor zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je vooral rekening mee moet houden. Deze eigenschappen hebben we hieronder op een rij gezet:
1. Krasbestendigheid en slijtvast
Als er iets scherps op jouw aanrechtblad komt, kan dit voor een kras zorgen. Na een tijdje kan het hierdoor zijn dat er niet alleen veel krassen op jouw aanrechtblad zitten, maar ook dat hij gaat slijten.
2. Vlekbestendigheid
Naast krassen kunnen er ook vlekken vormen op jouw aanrechtblad. Dit kan komen door vloeistoffen die in jouw blad trekken. Deze vlekken kunnen door goed schoonmaken uit je blad gehaald worden, maar soms heb je pech en blijven deze vlekken in jouw blad zitten.
3. Hittebestendigheid
Een aanrechtblad kan soms onderhevig zijn aan snelle temperatuurverschillen. Denk aan een hete pan die even op het aanrechtblad staat of hete thee die per ongeluk op het aanrechtblad valt. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan, of kan je aanrechtblad zelfs kapot gaan/breken.
4. Stootbestendigheid
Wanneer je met iets hard, zoals een stalen pan, tegen je aanrechtblad komt, wil je natuurlijk niet dat je aanrechtblad gelijk kapot gaat. Een aanrechtblad moet hierdoor natuurlijk tegen een stootje kunnen.
5. Gebruiksvriendelijkheid
Hoe makkelijk is een aanrechtblad in het gebruik? Moet je vaak het aanrechtblad schoonmaken om vlekken te voorkomen? Moet je voorzichtig zijn tijdens het gebruik of kan hij overal tegen? Hoe gebruiksvriendelijker jouw aanrechtblad, hoe minder je hoeft op te letten terwijl jij het aanrechtblad gebruikt.
6. Levensduur
Iedereen wilt voorkomen dat het net nieuw gekochte aanrechtblad al toe is aan vervanging. Hierdoor is het belangrijk dat jouw aanrechtblad lang mee gaat. Het is namelijk een redelijke investering in jouw keuken. Hierbij geldt, hoe langer de levensduur hoe beter de investering.
7. Prijsklasse
Als laatste kijken we naar de prijsklasse. Een aanrechtblad kan namelijk relatief goedkoop zijn, maar hierdoor gaat de kwaliteit ook achteruit. Een duurder aanrechtblad heeft weer meer voordelen en is in het gebruik vaak beter. Jouw budget bepaald hierin de keuze voor een aanrechtblad.
Vergelijking tussen onze aanrechtblad soorten
Nu we weten wat de belangrijke eigenschappen zijn van een aanrechtblad, kunnen we de bladen gaan vergelijken. Hierbij is het belangrijk dat jij kijkt naar wat jouw eisen zijn. Om een duidelijk beeld te geven van elke materiaal hebben wij een schema gemaakt. Hierin geldt hoe meer dichten bollen, hoe hoger de score.