Randafwerkingen
Wanneer je jouw perfecte aanrechtblad samenstelt, kom je vanzelf de term randafwerking tegen. Omdat een blad niet alleen mooi moet zijn vanaf de bovenkant, maar ook vanaf de zijkant, is het belangrijk hier goed over na te denken. Daarom leggen wij hieronder uit welke randafwerkingen er allemaal zijn.
Twee aspecten van randafwerking
Er zijn twee aspecten die bepalen hoe de randen van jouw aanrechtblad eruitzien: de soort afwerking en de dikte van de rand.
Soorten randafwerking
Er zijn drie soorten afwerkingen voor een aanrechtblad:
Massief
Opgedikt
Rand met waterkering
(Let op: in ons offerte programma is de keuze voor opgedikt alleen mogelijk. Dit is om verwarring te voorkomen. Wilt jij toch een massief blad of een blad met waterkering, neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.)
Massief
Een massief aanrechtblad is 3, 6, 8, 12 of 20 millimeter dik en volledig gemaakt van een bepaalde steensoort.
Composiet en graniet worden massief geproduceerd vanaf 12 of 20 millimeter. Als je hiervoor kiest, heb je dus een blad van 1,2 of 2 centimeter dat volledig uit composiet of graniet bestaat.
Dekton wordt gemaakt vanaf 8 millimeter, maar is ook verkrijgbaar in 12 of 20 millimeter.
Keramiek is de enige steensoort die in 3 of 6 millimeter wordt geproduceerd. Per kleur kan het echter verschillen of een dikte van 3 millimeter mogelijk is, of pas vanaf 6 millimeter.
Hoewel het wel kan, worden aanrechtbladen dunner dan 12 millimeter worden niet aanbevolen. Dit komt omdat ze niet stevig genoeg zijn om als werkblad te functioneren. Wel worden deze dunne bladen vaak gebruikt voor plinten en achterwanden. Wil je weten of een specifieke soort of kleur in een bepaalde dikte bij ons verkrijgbaar is? Neem dan contact met ons op!

Opgedikt
Een opgedikt aanrechtblad bestaat uit een massief stuk steen met een verlengde randdikte. Achter de verlengde randdiktes is het gehele blad opgevuld met MDF. Bij het maken van een opgedikt blad wordt een knik in het materiaal aangebracht, waardoor een rand ontstaat die naadloos doorloopt en de gewenste dikte krijgt. Benieuwd hoe dik een opgedikt aanrechtblad kan zijn? Zie: Dikte van de rand.

Massief of opgedikt met een waterkering
Een waterkering is een klein randje wat op de rand zit. Dit kleine randje kan water dat op jouw aanrechtblad ligt tegenhouden. Een waterkering kan zowel bij massieve als bij opgedikte afwerking. Deze variant wordt tegenwoordig nauwelijks meer toegepast. In moderne keukens is een waterkering in het aanrechtblad uit de mode en biedt het bovendien weinig bescherming tegen grotere hoeveelheden water op het blad.

Dikte van de rand
Wanneer je kiest voor een opgedikt blad, komt al snel de vraag: hoe dik moet het worden? Een aanrechtblad kan zo dik worden als je zelf wilt, maar er zijn enkele standaarddiktes die vaak gekozen worden: 20 mm, 40 mm, 60 mm, 80 mm en 100 mm.