Welke aanrechtblad is het beste voor jou?
Ben je opzoek naar een aanrechtblad maar weet je niet welke aanrechtblad het beste voor jou is? Het is erg belangrijk om het juiste blad uit te kiezen, want eenmaal geplaatst kun je niet meer terug. Jammer genoeg is de keuze voor een blad nog niet zo snel gemaakt. Het ligt namelijk allemaal aan jouw eigen voorkeuren. Wil je een sterk en onverslijtbaar keukenblad of juist een blad van 100% natuursteen? Lees snel verder om erachter te komen wat jouw ideale aanrechtblad is en ontdek het bij EasyAanrecht! Aan het einde geven we een duidelijk overzicht van al onze bladen met alle eigenschappen.
Goed om te weten!
Eerst is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een aanrechtblad. Het is logisch dat je eerst naar kleur, dikte en afwerkingen wilt kijken, maar wij raden aan om eerst te kijken naar hoe jij met jouw aanrechtblad wilt omgaan. Doordat je er eerst erachter komt hoe jij je blad wilt gaan gebruiken, wordt de keuze qua bladsoort en nog meer een stuk makkelijker. Daarom hebben wij 5 vragen die je helpen om het perfecte aanrechtblad voor jou te vinden:
· Gebruik jij een snijplank bij het snijden of snij je liever direct op het aanrechtblad?
· Maak jij dagelijks je aanrechtblad schoon?
· Verwijder je een vlek op je aanrechtblad gelijk of blijf de vlek soms even liggen?
· Heb jij kleine kinderen die per ongeluk knoeien op jouw aanrechtblad?
· Hoe vaak sta jij in de keuken? Of hoe vaak wordt het aanrechtblad gebruikt?
Door deze vragen te beantwoorden, kom je erachter welk aanrechtblad het beste past bij jouw keukenactiviteiten. Het kan namelijk zo zijn dat je een granieten blad wilt, maar dat deze misschien helemaal niet past bij jouw keukengebruik. Andersom kan het zo zijn dat je het sterkste en robuuste blad wilt, wat misschien helemaal niet nodig is. Elk blad heeft zo zijn voor- en nadelen die uiteindelijk meespelen in jouw eindbeslissing.
De eigenschappen van een aanrechtblad
Met deze vijf vragen in het achterhoofd gaan we kijken naar de eigenschappen van een keukenblad. We vergelijken hierbij de bladen die wij verkopen: composiet, keramiek, graniet en dekton. De eigenschappen om rekening mee te houden zijn:
· Krasbestendigheid en slijtvastheid
· Vlekbestendigheid
· Hittebestendigheid
· Duurzaamheid
· Milieuvriendelijk
· Gebruiksgemak
· Afmetingen en dikte
· Afwerking
Wij leggen deze eigenschappen uit en zetten ze daarna op een rijtje, zodat je goed kunt zien welk blad het beste bij jouw keuken past.
Daarnaast moet je ook rekening houden met:
· Jouw budget
· Keukenstijl
· Woonstijl
· Installatie en plaatsing
· Kosten van onderhoud en reparatie
We leggen alle eigenschappen zo meteen uitbundig uit. Hieronder staan alvast alle belangrijke eigenschappen en hun scores op een rij.

Krasbestendigheid en slijtvast
Als je aan het koken bent, kan het altijd voorkomen dat er per ongeluk een scherp mes of ander voorwerp op jouw aanrechtblad terecht komt. Als dit vaker gebeurt, kan je aanrechtblad er na verloop van tijd een stuk minder mooi uitzien. Daarom zijn sommige aanrechtbladen, bijvoorbeeld dekton en keramiek, erg krasbestendig en slijtvast. Er gebeurt namelijk niets met het blad als er iets scherps op komt. Graniet is daarentegen wat minder beschermd tegen krassen en slijtage. Hoewel ze wel tegen een stootje kunnen en er niet zomaar een kras op het aanrechtblad komt, kunnen deze bladen na verloop van tijd er minder mooi uitzien vanwege intensief gebruik van jouw aanrechtblad.
Vlekbestendigheid
Vlekbestendigheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een aanrechtblad. Je wilt namelijk niet dat je net nieuw gekochte aanrechtblad een vlek krijgt die niet meer te verwijderen is. Als dat gebeurt, zit je, tot je een nieuw aanrechtblad koopt, vast met een lelijke vlek in je aanrechtblad.
Vlekken kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Ook is het zo dat de ene vlek makkelijker weg te halen is dan de andere. Om de vervuilers die vlekken veroorzaken voor te zijn, kun je twee dingen doen:
· Goed opletten tijdens het gebruik van het aanrechtblad, zodat er niets op jouw aanrechtblad komt dat vlekken kan veroorzaken.
· Een vlekbestendig keukenblad kopen.
Als je denkt, "ik weet nu al dat ik niet goed ga opletten” om welke reden dan ook, is dekton hierin perfect voor jou. Dekton is namelijk bestendig tegen allerlei soorten vlekken, van gewone vloeistoffen als wijn tot zuren en chemische schoonmaakmiddelen. Dekton kan overal tegen. De andere bladen zijn wat minder vlekbestendig. Zo is keramiek niet zo bestand tegen zuren en schuurmiddelen. Graniet is wel bestendig tegen deze zuren, maar minder tegen normale vlekken en composiet omgekeerd.
Hittebestendigheid
Een blad wordt als hittebestendig beschreven als een aanrechtblad niet kapot moet gaan of barsten wanneer er een snelle verandering is van temperatuur. Al onze bladen zijn hittebestendig. Een snelle verandering van temperatuur, zoals kokend water dat op het aanrechtblad valt, zorgt niet voor barsten bij bladen van composiet, keramiek, dekton en graniet.
Wat veel mensen alleen niet weten, is dat een blad hittebestendig kan zijn, maar tegelijkertijd ook hittegevoelig kan zijn. Hittegevoelig is een verandering van kleur bij een snelle temperatuursverandering van het keukenblad. Deze kleurverandering bij snelle temperatuurswisselingen wordt ook wel een thermoshock genoemd. Bij een thermoshock is de kleurverandering blijvend, waardoor er dus voor altijd een vlek in jouw aanrechtblad zit. Graniet en composiet zijn hittegevoelig en kunnen dus een thermoshock krijgen. Keramiek en dekton zijn daarentegen zowel hittebestendig als niet hittegevoelig. Oftewel, ze kunnen heel goed tegen hoge temperaturen.
Let op: ook al zijn keramiek en dekton hittebestendig, raden wij aan om nooit een hete pan op het aanrechtblad te zetten. Gebruik ALTIJD een onderzetter bij een hete pan.
Duurzaamheid
De duurzaamheid, ook wel levensduur genoemd, is een belangrijk aspect van je keukenblad. Je wilt namelijk niet dat je na een paar jaar weer een nieuw aanrechtblad moet kopen omdat de oude helemaal versleten is. Dit is bij stenen bladen gelukkig niet het geval. Zowel dekton en keramiek als ook composiet en graniet zijn allemaal erg duurzaam en kunnen minimaal 30 jaar meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn. Oftewel, maak je geen zorgen over de duurzaamheid van je blad als je bij ons een aanrechtblad uitzoekt.
Milieuvriendelijk
Milieuvriendelijkheid is een belangrijk onderwerp in de huidige wereld en speelt ook een rol bij de keuze voor een nieuw aanrechtblad. Hoe milieuvriendelijker jouw aanrechtblad is, hoe beter. Hoewel al onze bladen milieuvriendelijk zijn, bestaan er kleine verschillen. De bladen zijn vooral milieuvriendelijk door hun lange levensduur. Eenmaal geplaatst in jouw keuken kun je er nog lang van genieten, zowel jij als het milieu. Naast de lange levensduur worden keramiek en dekton gemaakt van gerecyclede materialen, wat deze opties extra milieuvriendelijk maakt. Graniet daarentegen bestaat uit 100% natuursteen, waardoor er weinig aanpassingen nodig zijn tijdens de productie.
Onze bladen zijn dus allemaal milieuvriendelijk, met keramiek en dekton als voorlopers vanwege hun productieproces met gerecyclede materialen, gevolgd door graniet en als laatste composiet.
Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van een aanrechtblad zit hem in hoe jij met jouw aanrechtblad omgaat. Als jij goed en voorzichtig met jouw aanrechtblad omgaat, kun je gerust een aanrechtblad uitkiezen dat iets sneller slijtage opdoet. Wanneer je iets minder let op de staat van jouw keukenblad, is het slim om een sterker aanrechtblad te nemen dat tegen een stootje kan.
Het ene aanrechtblad is gebruiksvriendelijker dan het andere. Dekton en keramiek zijn erg gebruiksvriendelijk en hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Hierbij komt wel kijken dat de prijs hoger is dan bij andere bladen. Zo is composiet ook gebruiksvriendelijk, maar doordat er vlekken in het blad kunnen komen, is er vaak iets meer onderhoud nodig dan bij bladen van dekton en keramiek. Graniet is daarentegen niet zo gebruiksvriendelijk. Veel kan in het blad trekken; het is licht poreus en het moet één keer per jaar geïmpregneerd worden. Het granieten blad is hierdoor natuurlijk wel goedkoper dan de andere bladen.
Als je dus goed omgaat met je aanrechtblad, kun je kiezen voor een goedkopere optie. Deze heeft meer onderhoud nodig, maar omdat jij het blad schoon houdt, is dit onderhoud minimaal. Als je helemaal geen zin hebt in onderhoud, kun je voor een dekton, keramiek of composiet gaan, maar dan is het ook in de prijs te zien dat deze minder onderhoud nodig hebben.
Afmeting en dikte
De afmetingen van je keukenblad kunnen moeilijkheden veroorzaken in je keuken. Dit komt omdat verschillende bladen in verschillende maximale lengtes gemaakt kunnen worden. Vaak is dit rond de 3 meter. Als je een blad hebt kleiner of ongeveer dan 2,5 meter in de lengte, hoef je nergens over na te denken bij elk blad dat je bij ons bestelt. Bladen met een lengte richting de 3 meter en langer moeten daarentegen soms opgesplitst worden in 2 delen. Dit is niet alleen per soort verschillend, maar ook per kleur. Gelukkig hebben wij veel oplossingen en mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de opsplitsing goed weggewerkt wordt. Hierdoor raden wij aan om eerst andere eigenschappen uit te zoeken, en daarna pas te kijken naar de afmetingen van onze bladen die het beste bij jou passen.
Dan hebben we de werkhoogte in je keuken, die erg belangrijk is. De ideale werkhoogte in een keuken is voor iedereen anders. Het ligt aan hoe lang jij zelf bent en wat je fijn vindt als je in de keuken bezig bent. Je wilt natuurlijk geen schouder- of rugklachten overhouden aan de keuken.
De werkhoogte van een gemiddelde keuken is 92 centimeter. Alleen omdat Nederlanders gemiddeld langer zijn dan de rest van de wereld kan deze 92 centimeter soms wat te laag zijn. De werkhoogte hangt af van de hoogte van jouw plinten, kasten en keukenapparatuur, en het keukenblad. Als je een nieuwe keuken maakt, kun je de hoogte van jouw plinten, kasten en keukenapparatuur nog aanpassen om de werkhoogte te optimaliseren. Bij een bestaande keuken is het lastig om dit aan te passen, waardoor de werkhoogte van je keuken alleen aangepast kan worden door de hoogte van je aanrechtblad.
Wij raden aan om eerst te kijken naar hoe vaak en hoe lang je in de keuken staat, of er meerdere mensen gebruikmaken van je keuken, en wie er dan het langste in staat. Daarna moet je gaan kijken wat het beste bij je past. In onze showroom hebben wij keukens staan met verschillende hoogtes. Hier kun je testen hoe hoog jouw ideale werkhoogte is.
Hoe dik jouw aanrechtblad dan gaat worden, hangt af van jouw ideale werkhoogte, jouw voorkeuren qua uiterlijk en de randafwerking die jij wilt. Let op: in ons offerte programma zit alleen de randafwerking opgedikt of verwarring te voorkomen. De dikte van jouw aanrechtblad verschillende looks geven aan jouw keuken. Wil jij bijvoorbeeld een dik blad dat zorgt voor luxe en een stoere uitstraling, of wil je een heel dun blad dat zorgt voor een strakke en elegante look?